Medische trainingstherapie

Losgemaakt en ook ‘soepel’ blijven?

Medische trainingstherapie

De medische trainingstherapie is geen fitness of fysiofitness. De medische trainingstherapie is een onderdeel van de manuele therapie. Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren. De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten. De medische trainingstherapie staat onder supervisie van een manueel therapeut of fysiotherapeut.

Het einddoel is een optimaal functieherstel, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de patiënt. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen; o.a. chronische lage rugpijn.

Sterk punt bij Fysiotherapie Lombardijen op het gebied van Medische trainingstherapie is de nauwe samenwerking tussen de therapeuten. Manuele therapie gehad bij Ricarde, vervolgens ‘optrainen’ bij Stephan.

Therapeut: Stephan